Кошик
86 відгуків

Подрібнювачі кормів

Подрібнювач кормів   машина для подрібнення кормів перед згодовуванням тваринам. Також використовуються терміни корморезка і кормоізмельчітель.

Подрібнення кормів потрібно для тварин тому, що дрібний корм тварини більш охоче їдять, ніж крупний (грубий), він легко засвоюється, тим самим тварини швидше набирають вагу, отримують необхідні вітаміни. Також подрібнений корм простіше змішувати з більш белкосодержащим кормом.

Подрібнювачі кормів розрізняються на корнерезки і соломосилосорезки. Також зустрічаються універсальні подрібнювачі. Всі кормоізмельчітель бувають як електричними, так і механічними. Механічні подрібнювачі кормів в основному випускаються у вигляді механізованої терки для перероблення фруктів, овочів і коренеплодів. Також бувають ручні млини, січкарні. Електричні подрібнювачі кормів на сьогоднішній день найчастіше зустрічаються все більш універсальними машинами з ріжучими або перетирающими робочими органами для подрібнення всілякого корми, шляхом заміни робочого органу (ріжучого ножа на дробарку і т. п.). Подрібнювачі кормів випускаються як для побутового (домашнє тваринництво) використання, так і промислового (ферми).

Соломосилосорезка   машина для різки соломи і силосується зеленої маси в процесі підготовки і заготівлі кормів для тварин. По роду приводу діляться на моторні, кінні та ручні. В СРСР використовують тільки моторні соломосилосорезки, що приводяться в дію від електродвигуна або вала відбору потужності трактора.

 

Сучасний побутовий механічний подрібнювач кормів для коренеплодів, фруктів і овочів.

Корнерезка   машина для подрібнення коренеплодів і картоплі, йдуть на корм худобі. Великі коренеплоди розрізаються, щоб худоба могла зручніше їх є і щоб краще змішати їх з іншими кормами, що містять більше білкових речовин, якими взагалі всі коренеплоди бідні. Подрібнення коренеплодів різними корнерезками неоднаково: одні ріжуть на пластинки, інші на шматочки, треті перетворюють їх в мязгу. Худоба краще їсть коренеплоди, розрізані на великих пластинки, ніж на дрібні, які він ковтає цілком. Також для змішування коренеплодів з іншими кормами, наприклад, сінної і солом'яною січкою, розрізання їх на пластинки вигідніше, ніж перетворення в мязгу, тому що в останньому випадку втрачається без користі багато соку. Тому коренеплоди найчастіше ріжуться на пластинки. Розміри останніх прийняті такі: для великої рогатої худоби   шириною від 36 мм до цілого розрізу коріння або бульби, товщина до 16 мм; для овець 18-20 мм ширини і 12-15 мм товщини. Коренеплоди перед розрізанням очищаються промиванням у воді від пристала до них землі. Самі корнерезка складається з ковша, в який засипаються коренеплоди; звідси вони, в силу власної ваги, поступово переміщаються вниз до випускного отвору, де і потрапляють під удари ножів, розміщених на обертовому вертикальному (рідше горизонтальному) диску або барабані. Новітні корнерезки сконструйовані таким чином, що коріння до останнього шматочка подрібнюються рівномірно, сама ж величина пластинок, на які вони розрізаються, може бути довільно встановлена простою зміною однієї форми ножів на іншу.

Дробарка кормів — різновид подрібнювача, в якій для подрібнення корму використовується дробильний механізм, який дозволяє подрібнювати зерна. Іноді також забезпечується ріжучим механізмом для попереднього подрібнення.